ZİHİN HARİTASI
Zihin haritası; Kelimeleri ve düşünceleri birbirine bağlamak ve bunları bir anahtar kelime veya düşünce etrafında toplamak için kullanılan bir diyagramdır. Düşünceleri oluşturmak, görselleştirmek, tasarlamak ve sınıflandırmak ile birlikte, eğitim alanında, organizasyonda, problem çözümünde ve karar alma süreçlerinde kullanılır. Bilgiler arasındaki anlamsal ya da diğer bağlantıları gösteren ortası resimli bir diyagramdır. Genellikle, diyagramlar, resimler, sözcükler ve çizgiler içerir.
.
Zihin haritasının faydaları
- Konsantrasyonu artırarak kolayca odaklanmamızı sağlar.
- Görsel yeteneğimizi geliştirerek hatırlamayı çabuklaştırır.
- Beynimizin potansiyelini artırır.
- Bilgiyi organize etmemizi sağlar.
- Tümevarımı sağlar.
- Düşüncelere, bilgilere kısa yoldan ulaşmayı sağlar.
- Özellikle öğrenciler için not tutmaktan daha etkilidir.
- Öğrenmeyi ve hatırlamayı kolaylaştırır.
- Bilgiyi zihin gözünüzle görmenizi sağlar.
- Düşünceleri görselleştirmeyi, tasarlamayı ve sınıflandırmayı sağlar.
- Farklı bakış açısıyla bakmamızı sağlar.
- Zaman kazanmanızı sağlar.
- Özgüvenimizi artırır.
- Diğerlerinden farkımızı ortaya çıkarır.
ZİHİN HARİTASI ÖRNEKLERİ;
ÖRNEK 1: Zihin haritasında ana konuyu ve daha sonra konunun bize ne çağrıştıklarını planlı bir şekilde kağıda dökmek gerekmektedir. Bu işlemlerin sonunda parça parça oluşan şekili bütüncül olarak görmemizi ve konu hakkında bilgileri bulmamızı sağlamaktadır. Örnekte suyun bize çağrışımlarını alt dallarını ve örneklerini yazarak zihin haritasını yapabiliriz.
ÖRNEK 2:
ÇEVRE KİRLİLİĞİ : Çevre kirliliğinin bize neleri çağrıştırdığını ve farklı düşünceleri ele alıp bir şema etrafında gruplayarak zihin haritasını yapabiliriz.
çok faydalı ve etkili bir yöntem.
YanıtlaSilKonu her ne olursa olsun (tarih, coğrafya, matematik, kimya, ingilizce) nasıl öğreneceğini öğrenir .Bu açıdan çok faydalı bir yöntem. Teşekkürler
YanıtlaSilÖğrencilere alternatif görüş sunma, görüşleri paylaşma, düşünceleri tartışmalarla geliştirme fırsatı veren etkili bit yöntem.. emeğinize sağlık teşekkürler..
YanıtlaSilDüşünceleri oluşturmak, görselleştirmek, tasarlamak ve sınıflandırmak ile birlikte, eğitim alanında, problem çözümünde ve karar alma süreçlerinde kullanılan etkili bir yöntemdir.Emeğinize sağlık hocam
YanıtlaSil